onsdag 26 april 2017

Pekprata

Samtalskartor gör det enklare för en person att både uttrycka sig och förstå. Men likväl som det är en hjälp för personen i behov av kommunikationsstöd, så behöver även du som samtalspartner använda AKK. Vi kan inte förvänta oss att personen i behov av kommunikationsstöd skall börja använda samtalskartan om inte vi gör det. Ni är båda i användare av AKK... men på olika sätt. Eller hur?

Att skapa samtalskartor är lite trixigt. Det är individuellt hur många bilder en person kan hantera på en samtalskarta. Och vi vill då maxa samtalet så mycket som möjligt.

Jag har med ett exempel på en samtalskarta för bakning. Utnyttja de föremål som finns omkring er. Använd alltså inte så mycket bilder för objekt.

Försök att tänka på att samtalskartan skall...
  • Kunna användas inför en aktivitet
  • Under tiden aktiviteten pågår
  • Efter aktiviteten för att kunna prata om hur det var

 
 
 
Se alltid till att samtalskartan finns tillgänglig, såklart! Peka på bilderna så ofta du kan när det finns ord på kartan som matchar det du säger. Här får du också testa din samtalskarta. Är det någon bild som uppenbart saknas? Någon bild som inte fyller en funktion då du istället pekar på det verkliga objektet i samtalets gång. Försök göra det så naturligt som möjligt. Det kan kännas ovant i början, testa gärna på en vän, kollega, partner osv innan om det gör det enklare. 
 

Klicka för samtalskarta om bakning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar