torsdag 23 augusti 2018

Kollegial handledning





Vad är kollegial handledning?
Kollegial handledning är en strukturerad och tidseffektiv metod som synliggör den” tysta” kunskap som arbetslaget har. Tillsammans i laget utvecklar ni medvetna handlingsalternativ inför dilemman i den vardagliga praktiken.

Syftet är att ta vara på gruppens samlade kompetens och hjälpa varandra att utveckla professionaliteten i den vardagliga verksamheten.



Steg för steg - guide
1
Gruppen sätter sig i ring
2
Varje deltagare berättar varvet runt sitt ärende i korthet exempelvis ”Brukare som isolerar sig”.
3
Därefter avgörs genom röstning vilket ärende som gruppen skall ägna handledningen åt.
4
Personen som ”äger” ärendet berättar ingående om ärendet. Dilemma, åtgärder osv. Under tiden är övriga i gruppen helt tysta.
5
Varje deltagare får möjlighet att ställa en fråga i ärendet varvet runt. Endast frågor är tillåtna under varvet. Personen som ”äger” ärendet svarar på frågorna. Frågevarvet syftar till att fördjupa sig ytterligare i ärendet.
6
Vid ytterligare frågor fortsätter frågerunda varvet runt i gruppen.
7
Personen som ”äger” ärendet sammanfattar vad som blivit sagt och lämnar därefter ringen och placerar sig utanför. Observerar utan att prata.
8
Gruppen skall nu börja prata om förslag på åtgärder/lösningar.
Samtalsledaren noterar på tavlan vad gruppen diskuterar.
9
När gruppen är klar välkomnas ”ägaren” av ärendet tillbaka in i ringen och beskriver utifrån sina observationer vad hen tar med sig tillbaka till sin enhet och hur de skall jobba framåt.


Deltagare: 1 samtalsledare och maximalt 10 deltagare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar